Škeble na bílém víně
Ingredience (pro 4 osoby): 2 lžíce nasekané šalotky, 2 lžíce másla, 2 lžíce nasekané petržele, 1 snítka tymiánu, 1 šálek suchého bílého vína, 2kg škeblí, sůl a pepř
Postup: Ve velkém hrnci roztavíme 1 lžíci másla a orestujeme na ní šalotku. Přidáme 1 lžíci petržele, tymián, víno, opepříme a uvedeme do varu. Přidáme škeble, přiklopíme a za občasného protřesení vaříme, dokus se lastury neotevřou, což trvá kolem 5 minut. Ty, co se neotevřou, vyhoďte. Ostatní rozdělte do 4 misek.
Do hrnce dáme zbytek másla a mícháme, dokud se neroztaví. Nakonec ochutíme solí a pepřem. Omáčkou zalijeme škeble a posypeme zbývající petrželí.
TIP: servírujeme s domácím chlebem a zbytkem vína.
Další recepty se přípravují...